Inici‎ > ‎Notícies‎ > ‎

03-11-2011. Síndic de greuges. Reunió de diverses enginyeries amb el síndic

15 de nov. 2011, 7:07 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 9 de gen. 2012, 1:27 per Usuari desconegut ]

El 3 de novembre de 2011, diverses enginyeries de Catalunya ens vam reunir amb el
síndic de greuges.

Enginyers Tècnics Agrícoles
Enginyers Tècnics Topògrafs
Enginyers Tècnics Forestals
Enginyers Tècnics de Telecomunicacions

No hi va assistir cap representant dels:
Enginyers Tècnics Navals
Enginyers Tècnics Aeronàutics

Per part del síndic hi havia la senyora Silvia Bèrnia i el senyor Eugeni CastellóTemes tractats:
El tracte diferenciat per part dels organismes del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya cap aquells enginyers industrials que no som de la classe Industrial. I la transformació sistematitzada dels règims de comunicació en autoritzacions prèvies, que ignora la Llei òmnibus i paraigües.

Els vam donar a conèixer les ordres de 10-11-1983(Dept. Indústria i Energia), 02-06-2003 (Pdf), (Dept. Treball, Indústria, Comerç i Turisme), i altres, les quals classifiquen l’accés a les activitats de instal•lador per titulacions mínimes, i els vam deixar clar que des de llavors no s’han publicat normes que modifiquin aquells criteris. ELS VAM FER NOTAR QUE el senyor Isern i senyor Maure DEL DEPARTAMENT D’ENERGIA  NO ENS HAN ENSENYAT AQUESTA NORMATIVA.
La senyora Silvia va esmentar que ara el requisit d’accés a aquestes activitats depèn dels plans d’estudi. Des de l'AACETT vam matisar que aquest requisit afecta les noves titulacions que, fruit de Bolonya, que no es toben a les enginyeries clàssiques, la resolució de 15-gener-2009, apartats 1r i 5è, aclareixen aquest extrem.

És a dir, els plans d’estudi dels títols que condueixen a una professió regulada garanteixen l’adquisició de competències; en altres paraules, com que les nostres professions són regulades, amb aquestes FACULTATS, tenim el dret a accedir a les activitats d’instal•lador perquè tenim les nostres pròpies indústries, i per tant tenim competències.

El síndic va destacar el recent pronunciament de l’organisme en què insta el Departament d’Energia a considerar els Enginyers Tècnics de Telecomunicació habilitats per accedir als carnets de Baixa Tensió, i va demanar resoldre aquests temes enginyeria per enginyeria i matèria per matèria, a la qual cosa vam comentar que:
- les ordres esmentades, al nostre entendre, ho fan innecessari.
- aquest seria un camí quilomètric.

IGNORAR els règims de comunicació
Els vam fer saber que ara, per accedir a aquestes activitats, n'hi ha prou amb presentar una declaració responsable, ja no estem davant de règims d’autorització, particularitat que vam comprovar ja coneixent el síndic. Llei òmnibus i paraigües.
El que passa a la pràctica és que quan es tracta d'un enginyer industrial que no és de la classe Industrial, posen tot tipus d’entrebancs:
- costa obtenir les instàncies tipus.
- costa registrar les instàncies.
- NO DILIGENCIEN MAI ELS DOCUMENTS, la qual cosa impossibilita l’exercici de l’activitat.
El Síndic va demanar una queixa sobre aquest fet.

ACORDS
Nosaltres volem que el síndic actuï d’ofici i demani al Departament d’Empresa i Ocupació que deixi de discriminar els enginyers que no són de la classe Industrial, i que consideri el nostre caràcter industrial i ens permeti accedir, com antigament, a les activitats d’instal•lador.

SOLUCIONS PROPOSADES PER ELIMINAR DEFINITIVAMENT AQUEST PROBLEMA
Que hi hagi un representant de cada enginyeria industrial al Departament d' Energia de la Generalitat, tal i com succeeix al Ministerio de Industria de l’Estat.

Comments