Linia de Telegrafia Òptica

ENS HEM TRASLLADAT A www.coettc.info

COETTC Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya 

1844, ACETT Associació Catalana d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació

Imatge de qualitat. TARRAGONA 

PDF en baixa resolució.

 BARCELONA SUR

 PRÒXIMS ACTES PREVISTOS

- Ordal. 16/05/2014. programa

Les "Torres del telègraf" són "torres de senyals" que feien les funcions d'estacions repetidores de missatges codificats. Formaven part d'una xarxa de transmissió de senyals a distància, són els orígens de les xarxes de telecomunicacions.

Encara que des de l’antiguitat s’havien utilitzat diversos sistemes d’enviament d’informació no serà fins finals del S. XIII que el francès Claude Chappe instaurà el telègraf òptic. El seu desenvolupament va ser generalitzat en tota Europa durant la primera meitat del segle XIX, el sistema es va veure afavorit per l'aparició de les ulleres de llarga vista acromàtiques que permetien situar les torres a distàncies considerables, entre dues i tres llegües (de 8 a 12 Km). A España l’introductor fou el General Mathe, que va ser anomenat el primer Director General de Telègrafs.

Tenien un ús civil per al govern. Des de la capçalera de línia s'enviaven notícies o ordres per mitjà de missatges codificats i xifrats amb detecció-correcció d’errors, mitjançant grafies(avui en diem “dades”), que es transmetien mitjançant un dispositiu col•locat en la coberta de les torres. Els signes(grafies) rebuts eren successivament repetits pels torrers, sense saber el significat del missatge, i d'aquesta manera, de torre en torre, els missatges arribaven en breu temps a l'altre extrem de la línia. La velocitat era molt variable, amb bones condicions atmosfèriques, en menys d'una hora podia transitar un missatge per les 30 torres que formaven la línia de Madrid a València, una velocitat mitjana de més de 300 Km/hora.

Tota una revolució, aquest mateix missatge, usant el sistema tradicional del "correu de gabinet", el servei de postes a cavall, podia emprar fins a 3 o 4 dies a arribar a València. La veritat és que, durant diverses dècades del segle XIX, la veu "telègraf" s'associava a la telegrafia òptica, com l'expressió "fer telègrafs", recollida en els diccionaris de l'època, i que es referia a "fer-se senyals entre amants". Mes tard s’associaria a electricitat.

La Telegrafia òptica ha estat rescatada de l’oblit, gracies a un company nostre, Sebastià Olive Roig (la Canonja), Enginyer Tècnic de Telecomunicacions, que al 1990 en va recollir de moltes fonts la informació que quedava i en va escriure el primer llibre important sobres aquest tema.

Des de l’AACETT ja fa temps que ens vam proposat anar recuperant el sistema a tot Catalunya, encara de moment a falta de voluntaris a Girona ens centrem a Tarragona i sud de Barcelona per això hem engegat diverses iniciatives:

Pressupostos:

Ens hem proposat recuperar aquest primer sistema de telecomunicacions. El primer que volem aconseguir és col·locar l'aparell òptic de la torre de Cambrils (d'acord amb el conveni amb aquest l'Ajuntament).

Pressupost construcció aparell òptic. (Segons revista de 5/5/1851 "La Ilustración" construcció torres)

Pressupost d'ulleres de llarga vista. (Segons Ordre 13/10/1848 Ordre encàrrec ulleres)

Donacions:

Si os agrada la iniciativa os podeu fer-vos donants per la reconstrucció de l’aparell òptic de la torre de Cambrils, no oblideu emplenar el formulari del final d'aquesta plana. Suggerim donatius de 5,5 € (0,5E cost aproximat de la comissió) 

Nº. de Compte: 3183-4300-75-0000880421

MOLTES GRACIES !! 

(recaptat fins 21/11/2012 43€)

Enllaços d’interès:

Llibres Telegrafia Òptica

AGENDA ACTES CELEBRATS DE TELEGRAFIA ÒPTICA

FORMULARI

Si us agrada la iniciativa podeu fer-vos voluntaris per compartir la finalitat de recuperar aquest primer sistema de telecomunicacions a Catalunya i Espanya. Omple el següent formulari